Avril (BE03-5071209) van Jos Thoné is gestorven. Deze crack voorstellen is al lang niet meer nodig. Ze is ongetwijfeld 1 van de snelste duiven die er ooit gevlogen heeft. Ze werd in 2007 1e Olympiadeduif Snelheid, won o.a. 3 x titel van 1e Asduif LCB (2005-2006-2007), werd 2e Provinciale Asduif Snelheid in 2005 en 2e Wereldkampioen Snelheid in datzelfde jaar. Ze won niet minder dan 20 eerste prijzen, maar bovenal groeide ze uit tot een super kweekmoeder die meerdere kinderen, klein- en achterkleinkinderen heeft voortgebracht die echte kampioenen zijn.

Het overlijden van Avril in China laat zelfs een prof als Jos Thoné in As niet onberoerd. "Avril was een fantastische duif, zowel op de vluchten als in de kweek. Op de snelheid was ze haast niet te kloppen. In zes jaar tijd won ze maar liefst 69 prijzen, waaronder niet minder dan 20 zuivere eerste prijzen. Zonder dubbelingen. Ze is ongetwijfeld een van de snelste duiven die er ooit gevlogen heeft."

Avril groeide bovenal uit tot een super kweekmoeder die meerdere kinderen, klein- en achterkleinkinderen heeft voortgebracht die echte kampioenen zijn. Op dit moment maakt trouwens Sua, een nakomeling van Avril het mooie weer op de snelheid bij in As. Sua heeft al 23 eerste prijzen op haar palmares staan.

Sua - 23x first prize
Sua - 23x first prize

 

Tekst: Piet Aelberts