Reportage "De Duif" : Jos Thoné, Gouden Duif winnaar België 2015
News and results

Reportage "De Duif" : Jos Thoné, Gouden Duif winnaar België 2015

January 26, 2015

Niel-bij-As steekt Arendonk naar de kroon wanneer het gaat om duiven en duivensport van hoog niveau. Ene Jos Thoné heeft er tijdens een explosieve carrière exploten laten kijken waarvoor de gewone sterveling eerbiedig het hoofd buigt.

Is hij niet de enige Belg die 4 maal Wereldkampioen Versele-Laga werd... die 6 keer de Gouden Duif-competitie won en daarmee het bewijs leverde van echte virtuositeit op het gebied van duivensport? Hij werd verder nog 1e Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding... 13 keer Nationaal Kampioen van LCB... en 12 keer Nationaal Kampioen van de Belgische Duivensport. Hij is mede-oprichter geweest van het World Pigeon Center... zijn hokken werden wereldwijd gekopieerd... en hij introduceerde het totaal weduwschap in de lage landen bij de zee. In 2014 blonk hij uit in alle disciplines met 1e Prov. Asduif Snelheid Limburg, 1e Prov. Kampioen Halve Fond Limburg, 1e Prov. Kampioen Fond Limburg (X. & M. Thoné) en de Bronzen Vleugel in de Brugse Barcelona Club. Op de dag dat hij de 11e nat. Barcelona won haalde hij de 1e prijs binnen tegen bijna 2000 duiven uit Chimay ! Maar de 6e keer de Gouden Duif België winnen doet hem nog het meest deugd aan het hart. Het is belangrijker dan ooit want na de verkoop in 2010 is het voor de eerste keer dat hij terug voor de kampioenschappen speelt. “Je wordt dan Gouden Duif-winnaar België... zeg maar dat ik een dolgelukkige duivenmelker ben,” aldus de Limburgse kampioen !

De hokken van Jos Thoné
De hokken van Jos Thoné

De laatste vijf jaar

In 2010 kreeg Jos Thoné af te rekenen met een oogkwaal en de kans dat hij moet geopereerd worden is nog altijd reëel. In 2010 werden de duiven verkocht met uitzondering van de jonge duiven. Dus de jongen uit de topduiven bleven in As samen met een aantal basisduiven van John Hanson en vormden de basis van de huidige kolonie.

Carlos Marquez Prats zou vanaf 2011, samen met vader Gerard Thoné, op het erf tegenover Jos Thoné met de duiven gaan spelen, maar hij kwam plotseling te overlijden in 2010. Maar toen kwam de vraag om toch verder met de duiven te spelen en de vroegere verzorger Akagi wilde dat wel doen voor een jaar of drie. Eind 2013 werd een deel van de duiven verkocht en een ander deel teruggebracht.

De hokken "Thoné X&M"
De hokken "Thoné X&M"

In 2014 werd er op deze locatie gespeeld onder de naam Xavier & Maxim Thoné. Vader Gerard nam de volledige verzorging voor zijn rekening en de nieuwe tandem werd in 2014 Fondkampioen van Limburg. Op eigen hok werd Jos Thoné Algemeen Kampioen van Limburg... en winnaar van de Gouden Duif-competitie 2014. Er werd met niet meer duiven gespeeld... maar de duiven zaten verdeeld over twee hokken.

Een kijkje binnen op de hokken van "Thoné X&M"
Een kijkje binnen op de hokken van "Thoné X&M"

Momenteel is het zo dat op het hok van Jos Thoné hoofdzakelijk de vluchten van 100 tot 700 km gespeeld worden en op het hok van Xavier & Maxim Thoné wordt de nadruk gelegd op de fond en de zware fond. Op beide hokken zit er een volwaardige ploeg om “alles” te spelen.

Om beide hokken te runnen kan Jos Thoné momenteel beroep doen op een uitstekend team. In de eerste plaats zijn er vader Gerard en moeder Anna die een heel stuk van de verzorging voor hun rekening nemen. Daarnaast hebben we nog Pascal Leeman die helpt bij het inkorven, de grote kuis, en het verzorgen van de kwekers. Marcel Vierendeels en Guy Baerts nemen de papierwinkel voor hun rekening en zorgen vooral voor het insturen van de uitslagen voor de kampioenschappen. Daarnaast kweekt vriend Guy Baerts een deel van de fondduiven. Ook de tuinman Firmin Roux steekt een handje toe bij de verzorging van de duiven. Verder springen Ludo Reynders, Marc Vanonckelen en Gert Noels bij waar nodig maar helpen vooral bij het testen van Jos zijn duiven op hun hokken.